"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: 
Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – 
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 
Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania "Równiny Wołomińskiej"
współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej 
w ramach działania 19,
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER,
poddziałania 19.4
„Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” 
objętego PROW na lata 2014-2020.
Pierwszym celem operacji jest rozwój przedsiębiorczości 
również tej innowacyjnej mającej na celu wykorzystanie 
lokalnych rynków, potencjałów i zasobów ludzkich 
również z grup defaworyzowanych, 
dziedzictwa kulturowego, przyrodniczego z obszaru LSR.
Natomiast drugim celem jest zwiększenie aktywizacji mieszkańców 
oraz atrakcyjności terenów LGD głównie z grup defaworyzowanych 
i wsparcie obszaru LSR.
Rezultatem operacji będzie zredukowanie bezrobocia 
głównie w grupach defaworyzowanych, 
dla których dedykowany jest inkubator oraz Program Aktywności Lokalnej.
Rezultatem będzie pomoc przy zakładaniu i rozwijaniu działalności gospodarczej 
na terenach gmin z Powiatów Wołomińskiego i Wyszkowskiego 
będących w zasięgu LGD „Równiny Wołomińskiej”.
Kolejnym rezultatem będzie zwiększenie atrakcyjności rekreacyjnych terenu
LGD „Równiny Wołomińskiej”
poprzez udział w projektach współpracy oraz dzięki wykorzystaniu zasobów 
kulturalnych, kulinarnych, przyrodniczych, ludzkich. 
Operacje te są realizowane w ramach PROW 2014 – 2020
 i LEADER działanie 19.

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji Zgadzam się

PLAT

Lokalna Grupa Działania „Równiny Wołomińskiej” wraz z  4 zaprzyjaźnionymi Lokalnymi Grupami Działania realizuje międzynarodowy  projekt współpracy o akronimie PLAT – „Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną”. 

Logo Dobro 
Lokalne

Kolejnym etapem projektu współpracy PLAT jest wyjazd studyjny - szkolenie dotyczące kreowania marki lokalnej w Wiżajnach w dniach 18-19.11.2019r.. Osoby, które chcą uczestniczyć w dwudniowym szkoleniu proszone są o wypełnienie karty zgłoszeniowej zamieszczonej na dole strony w zakładce "Dokumenty". Podpisaną kartę zgłoszeniową należy zeskanować i przesłać na adres biura: biuro@lgdrw.pl do dnia 10.11.2019r. (liczy się data wpływu). Oryginał należy dostarczyć do biura LGD do 18.11.2019r. osobiście albo za pośrednictwem poczty.


Plakat zaproszenie


Jednym z etapów tego projektu była realizacja konkursu kulinarnego pn. „Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego”. Konkurs odbył się 16 października 2019r. w Adampolu w gospodarstwie agroturystycznym państwa Barbary i Marka Sawera – „Dolina Liwca”. Do konkursu przystąpiło 13 osób (w tym reprezentantki Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy z Postolisk oraz Sołectwa Wola Cygowska), które zgłosiły po jednym lub kilka produktów czy też potraw w czterech kategoriach:


I kategoria: zupy i dania główne

II kategoria: wędliny wyroby garmażeryjne, przystawki itp.

III kategoria: napoje bezalkoholowe i alkoholowe typu nalewki, piwo i inne

IV kategoria: ciasta i desery


Uczestniczki i uczestnicy zaprezentowali swoje potrawy przedstawiając je do oceny komisji konkursowej w skład której wchodzili:

Pani Małgorzata Szeja – Prezes Lokalnej Grupy Działania „Bądźmy Razem” z Węgrowa

Pani Beata Suchenek – Właścicielka „Miodzio Baru” z Tłuszcza

Pan Igor Sulich – Dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego w Wołominie

Komisja oceniła potrawy wg następujących kryteriów:

- pierwsze wrażenie, wygląd, estetyka

- oryginalność

- walory smakowe

- związek potrawy z regionem LGD „Równiny Wołomińskiej”

- zastosowanie się do regulaminu konkursu: zgłoszenie 1 potrawy w jednej kategorii i podanie pełnego

 przepisu


Nagrodzeni uczestnicy otrzymali karty podarunkowe do sieci sklepów My Center w wysokości:

I miejsce – 700zł (4 przyznane miejsca w 4 kategoriach)

II miejsce – 500zł (4 przyznane miejsca w 4 kategoriach)

III miejsce – 300zł (4 przyznane miejsca w 4 kategoriach)

Wyróżnienie – 150zł (4 przyznane wyróżnienia w 3 kategoriach)


Klasyfikacja z podziałem na kategorie znajduje się poniżej w zakładce "Dokumenty"

Dokumenty
Karta zgłoszeniowa na konkurs kulinarny pn.„Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego”
Regulamin konkursu kulinarnego
Wyniki konkursu kulinarnego
Karta zgłoszeniowa na wyjazd studyjny do Wiżajn
Etap I - Konkurs kulinarny pn. „Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego”
Aronia syrop i Babeczki czekoladowo-dyniowo-pomarańczowe
Deska domowych serów krowich
Deska serów kozich i krowich
Deska kozich specjałów
Domowe sery krowie
Nalewka jagodowa Dary lasu
Nalewka z czarnego bzu prezentacja
Nalewka z czarnego bzu
Nalewka z malin i Wino z winogron 10%
Nalewki - z czerwonej porzeczki, jeżynówka, malinówka, z czarnej porzeczki, z czarnego bzu
Nalewki i adwokat
Prezentacja potraw, Ser grabowski oraz smalec na swojskim chlebie
Prezentacja potraw
Przystawka- Smalec na swojskim chlebie z dodatkami oraz Paluchy chlebowe
Ser grabowski i Wino Beau Champ - Piękne pola i Orzechy w miodzie wielokwiatowym czerwcowym
Stół z potrawami I
Stół z potrawami II
Stół z potrawami
Tradycyjny Adwokat - B. Trojanek
Tradycyjny Adwokat Beaty Trojanek
Wołowina duszona z warzywami I
Wołowina duszona z warzywami
Zupa krem z dyni i karkówka z leniwymi i buraczkami
Dyplom dla KGWiG za Zupę krem z dyni
Dyplom za I miejsce dla Borysa Rudajko za Orzechy w miodzie wielokwiatowym czerwcowym
Dyplom za I miejsce dla Ewy Szczęsnej za Deskę kozich specjałów
Dyplom za I miejsce dla Ewy Szczęsnej za Przysmak Polaka-zupę krem z buraka i białych warzyw
Dyplom za I miejsce dla KGWiG w Postoliskach za Wino z winogron 10%
Dyplom za II miejsce dla Anny Elsner za Babeczki czekoladowo-dyniowo-pomarańczowe
Dyplom za II miejsce dla Bogdana Sadowskiego za Nalewkę z czarnego bzu
Dyplom za II miejsce dla Izabelli Sasin za Wołowinę duszoną z warzywami
Dyplom za II miejsce dla Izabelli Sasin
Dyplom za II miejsce dla Katarzyny Stankiewicz za Deskę domowych serów
Dyplom za III miejsce dla Borysa Rudajko za Ser Grabowski
Dyplom za III miejsce dla Józefa Zielińskiego za Nalewkę z czarnej porzeczki -odbiera córka Kinga
Dyplom za III miejsce dla Justyny Wilczek za Sernik z białą czekoladą
Iza Sasin i Kinga Lewandowska - uczestniczki konkursu
Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy z Postolisk
Komisja ocenia nalewki
Komisja oceniająca I
Komisja oceniająca
Komisja się naradza
Praca komisji oceniającej
Prezes LGD R. Rozpara prezentuje Dyplomy
Prezes LGD rozpoczyna wręczenie nagród
Prezes R. Rozpara i Wiceprezes LGD RW B. Trojanek
Prezes rozpoczyna wręczenie Dyplomów za udział w konkursie
Prezes wręcza podziękowanie Pani Beacie Suchenek -jury
Prezes wręcza podziękowanie Pani Małgorzacie Szeji-jury
Prezes wręcza podziękowanie Panu Igorowi Sulichowi - jury
Uczestnicy konkursu kulinarnego
Wyróżnienie dla Anny Elsner za Paluchy chlebowe
Wyróżnienie dla Borysa Rudajko za Wino Beau Champ - Piękne pola
Wyróżnienie dla Hanny Sawickiej za Aronia syrop
Wyróżnienie dla Justyny Wilczek za Karkówkę pieczoną pod jabłkami z leniwymi kluskami i buraczkami
copyright © LGD "Równiny Wołomińskiej" 2018
projekt strony IRN Multimedia | oprogramowanie choruzy.pl